Laden...

15 maanden gevangenisstraf en voorwaardelijke geldboete voor ongeval monstertruck Haaksbergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > 15 maanden gevangenisstraf en voorwaardelijke geldboete voor ongeval monstertruck Haaksbergen
Arnhem, 23 mei 2018
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag de 53-jarige bestuurder van de monstertruck die tijdens een evenement in Haaksbergen op het publiek inreed veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Ook mag hij vijf jaar lang niet als stuntman werken.
De stichting die het evenement organiseerde is veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro.

De rechtbank legde al eerder dezelfde straffen op (ECLI:NL:RBOVE:2016:1296 en ECLI:NL:RBOVE:2016:1297).

Ongeval

Op 28 september 2014 vond in Haaksbergen het evenement Auto Motor Sportief plaats met als onderdeel een demonstratie met een zogenoemde ‘monstertruck’. Daarbij is de bestuurder het publiek ingereden. Een groot aantal toeschouwers liep ernstig letsel op. Drie van hen kwamen aan hun verwondingen te overlijden.

Dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld

Het hof oordeelt dat de bestuurder bij de demonstratie onaanvaardbare risico's voor de veiligheid van het aanwezige publiek heeft genomen. Voorop staat dat de monstertruck door zijn afmetingen, gewicht en vermogen bijzonder gevaar in het leven roept voor zijn omgeving. De ruimte om te manoeuvreren was ter plaatse beperkt en in de rijrichting stond overal publiek. De bestuurder heeft de stunt uitgevoerd zonder ervoor te zorgen dat passende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Het hof acht daarom bewezen dat de bestuurder grove schuld heeft aan het veroorzaken van de dood en het zwaar lichamelijk letsel van de slachtoffers.

De stichting die het evenement organiseerde, is medeverantwoordelijk voor de veiligheid van het publiek. Zij had de risico's van de demonstratie met de monstertruck beter moeten onderzoeken en had er op moeten letten dat de vereiste veiligheidsmaatregelen genomen werden. Door dit na te laten heeft de stichting aanmerkelijke schuld aan de dood en het zwaar lichamelijk letsel van de slachtoffers.

Ernstige gevolgen

Bij het bepalen van de straffen heeft het hof de dramatische gevolgen van het ongeval meegewogen. Het leven van de nabestaanden is onherstelbaar veranderd. Aan de gewonde slachtoffers is ernstig leed toegebracht. Velen van hen ondervinden nog steeds de lichamelijke en geestelijke gevolgen.
Het hof tilt zwaar aan het verwijt dat de bestuurder gemaakt wordt, maar neemt bij de bepaling van de straf tegelijkertijd in aanmerking dat de gevolgen van zijn daad ook op hem een diepe en onuitwisbare indruk hebben gemaakt. Het hof legt net als de rechtbank een gevangenisstraf van vijftien maanden op. Ook mag de bestuurder vijf jaar lang niet als stuntman werken. De truck is verbeurd verklaard.
Het hof legt de stichting een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro op. De geldboete is voorwaardelijk opgelegd om de stichting in de gelegenheid te stellen de beperkte nog aanwezige financiële middelen van de stichting te gebruiken voor compensatie aan de slachtoffers in plaats van voor betaling van een boete aan de staat. Hierbij is ook in aanmerking genomen dat de stichting geen activiteiten meer ontplooit en zichzelf zal opheffen nadat deze strafzaak is afgerond.

Uitspraken