Laden...

Gevangenisstraf en vrijspraak voor doodslag op een 23-jarige man uit Deventer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Gevangenisstraf en vrijspraak voor doodslag op een 23-jarige man uit Deventer
Arnhem, 16 juli 2018

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 28-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaren wegens het plegen van doodslag op een 23-jarige man uit Deventer. Een 24-jarige man die betrokken was bij het gevecht dat tot de dood van het slachtoffer heeft geleid, is vrijgesproken van doodslag en ontslagen van alle rechtsvervolging ten aanzien van zijn aandeel in dat gevecht.

Gewelddadige confrontatie

In de vroege middag van 31 december 2015 heeft in Zutphen op een openbare parkeerplaats een gewelddadige confrontatie tussen aanvankelijk twee en later drie mannen plaatsgevonden. Deze vond in het begin plaats tussen het latere slachtoffer en één man, maar vervolgens tussen het latere slachtoffer en twee mannen, onder wie ook de eerste man.
De man die, mede op basis van camerabeelden en een getuigenverklaring, door het hof verantwoordelijk wordt gehouden voor het toebrengen van de dodelijke messteken is tot een celstraf van twaalf jaren veroordeeld, conform de eis van het openbaar ministerie.

Het hof straft één persoon hoger dan de rechtbank

De straf is twee jaar hoger uitgevallen dan door de rechtbank was opgelegd. Daarbij heeft het hof, naast de ernst van dit strafbare feit en het leed van de nabestaanden, ook gelet op de omstandigheden waaronder het gevecht heeft plaatsgevonden en het uitblijven van duidelijkheid voor de nabestaanden over de achtergronden van het conflict dat het slachtoffer uiteindelijk met de dood heeft moeten bekopen.
De tot celstraf veroordeelde man zal aan de nabestaanden een schadevergoeding moeten betalen voor de door hen gemaakte begrafeniskosten. Eén van de nabestaanden zal een ander deel van haar schade op de man moeten proberen te verhalen via een civiele gerechtelijke procedure, omdat de discussie daarover onvoldoende kon worden gevoerd binnen het strafproces.

Voor de ander, net als bij de rechtbank vrijspraak van doodslag

De 24-jarige man die is vrijgesproken van doodslag, kwam de 28-jarige man te hulp toen die werd aangevallen door het 23-jarige slachtoffer. Hij is volgens het hof, dat zijn oordeel ook in dit geval mede baseert op de camerabeelden en een getuigenverklaring, niet degene geweest die tijdens het gevecht de dodelijke steekwonden heeft toegebracht. Daarom is hij vrijgesproken van doodslag. Wel heeft hij zich volgens het hof schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging tegen het slachtoffer, maar hij mocht in de gegeven omstandigheden – het slachtoffer begon het gevecht en gaf de 28-jarige man, een kopstoot en klappen – zijn kennis te hulp schieten en heeft daarbij niet méér dan gepast geweld gebruikt. Daarom vindt het hof dat sprake was van noodweer en is deze man ontslagen van alle rechtsvervolging.

Doordat de 24-jarige man niet is veroordeeld, is het hof in zijn zaak niet toegekomen aan een inhoudelijke beoordeling van de schadeclaims van de nabestaanden van het slachtoffer. Zij zijn niet-ontvankelijk verklaard.

Uitspraken