Laden...

Gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag, poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag, poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling
Zwolle, 21 september 2018

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, zittingsplaats Zwolle, heeft een 48-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor doodslag op een man, gepleegd op 24 januari 2015 gepleegd te Almelo, en op dezelfde plaats en datum een gepleegde poging tot doodslag op een andere man en een op 9 januari 2015 gepleegde poging tot zware mishandeling.

Het gerechtshof heeft de verdachte vrijgesproken van ‘voorbedachte raad’ en de namens verdachte gevoerde verweren, een beroep op noodweer en noodweerexces, verworpen.

Geen noodweerexces

Het hof overweegt in het arrest over de gebeurtenissen op 24 januari 2015 dat verdachte bewust - doch onnodig - gewapend met een mes buiten de woning de confrontatie heeft opgezocht met anderen en op die manier verdere escalatie van het conflict en de gewelddadigheden juist heeft bevorderd, met alle risico’s van dien. De gedragingen van verdachte jegens de twee slachtoffers zijn in de kern steeds aanvallend van aard geweest.

Nu van de noodzaak voor verdachte om zich te verdedigen niet is gebleken, verwerpt het hof ook het beroep op noodweerexces.

De Rechtbank

De rechtbank veroordeelde in 2015 de toen 45-jarige man tot 8 jaar cel voor doodslag, poging tot doodslag en een poging tot zware mishandeling en verwierp het beroep op noodweer.

Uitspraken