Laden...

Gevangenisstraf van 16 jaar voor moord op partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Gevangenisstraf van 16 jaar voor moord op partner
Arnhem, 05 maart 2021

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een 61-jarige vrouw uit Deventer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar. Deze straf heeft het hof haar opgelegd voor het doodschieten van haar destijds 54-jarige partner in hun gezamenlijke woonwagen in Deventer in de nacht van 1 op 2 april 2017.

Eerder had de rechtbank verdachte ook veroordeeld voor moord en haar een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd. Het vonnis van de rechtbank is gepubliceerd onder nummer ECLI:NL:RBOVE:2018:1539.

Oordeel

Evenals de rechtbank heeft het hof bewezenverklaard dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan het opzettelijk doodschieten van het slachtoffer en ook dat zij dit heeft gedaan met voorbedachte raad. Dat betekent dat het hof haar schuldig acht aan moord. 

Hogere straf

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Deze straf had ook de officier van justitie bij de rechtbank geëist.

Het hof komt tot een hogere straf, omdat het hof onder andere veel gewicht hecht aan  de koelbloedige wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht en omdat het hof, anders dan de rechtbank, het bewezenverklaarde feit volledig aan de verdachte toerekent. 

Het hof heeft daarbij ook het door verdachte gedaan beroep op overmacht verworpen, omdat het niet aannemelijk is geworden dat verdachte jarenlang stelselmatig door het slachtoffer is mishandeld en zij daardoor zou lijden aan het “battered women syndrome”.

Uitspraken