Laden...

Ook in hoger beroep gevangenisstraf voor gooien molotovcocktails tegen muur moskee in Enschede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Ook in hoger beroep gevangenisstraf voor gooien molotovcocktails tegen muur moskee in Enschede
Arnhem, 27 februari 2018

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 10 voorwaardelijk en twee mannen tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk voor hun betrokkenheid bij het gooien van twee molotovcocktails tegen de moskee in Enschede in 2016. Het hof acht ook bewezen dat de mannen dit deden met een terroristisch oogmerk. Ze wilden het Islamitische deel van de bevolking bang maken en tegelijkertijd de gemeente ertoe bewegen geen asielzoekerscentrum te realiseren.

Vijfde verdachte

Er was nog een vijfde verdachte betrokken bij deze zaak. Die is veroordeeld door de rechtbank Overijssel en heeft geen hoger beroep ingesteld. In deze strafzaak stonden de overige vier verdachten terecht.

Terroristisch oogmerk; geen gevaar voor personen

Net als de rechtbank (ECLI:NL:RBOVE:2016:4134) acht het hof bewezen dat de vier verdachten zich hebben schuldig gemaakt aan een poging tot brandstichting en een brandstichting bij een moskee in Enschede met daarbij een terroristisch oogmerk. Anders dan de rechtbank achtte het hof echter niet bewezen dat er door het gooien van twee molotovcocktails gevaar voor personen in en buiten de moskee is ontstaan. Op het buitenterrein waren op dat moment geen personen aanwezig. Aan en op de moskee is geen brandschade vastgesteld. De ramen van de moskee waren bovendien beschermd met tralies met smeedijzeren sierwerk waardoor het onaannemelijk is, ook gelet op de afstand tot de plek van het gooien, de hoge muur en de omvang van de ramen, dat de molotovcocktails door een raam naar binnen zouden zijn gegaan om vervolgens in de moskee brand te veroorzaken. Het gevaar dat er was betreft gevaar voor goederen, in dit geval de buitenmuur van de moskee en het grasveld voor de moskee. Doordat het hof geen gevaar voor personen heeft bewezenverklaard zijn de opgelegde gevangenisstraffen lager dan door de rechtbank opgelegd. De rechtbank had de verdachten veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk.

Strafmaat

Bij het bepalen van de straf heeft het hof meegewogen dat deze feiten, in het bijzonder vanwege het doelwit van de actie en het terroristisch oogmerk, veel onrust hebben veroorzaakt. Met het gooien van de molotovcocktails naar de moskee hebben de verdachten de bedoeling gehad om de gemeente te dwingen af te zien van het realiseren van een asielzoekerscentrum en om de moslimgemeenschap angst aan te jagen. Aan het voorwaardelijk deel van de gevangenisstraf heeft het hof onder meer de voorwaarde verbonden dat de verdachten na afloop van hun gevangenisstraf tijdens een periode van drie jaren geen contact met elkaar mogen hebben.

Uitspraken