Laden...

KNGU hoeft turncoach Wevers niet als begeleider af te vaardigen naar de Olympische Spelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > KNGU hoeft turncoach Wevers niet als begeleider af te vaardigen naar de Olympische Spelen
Arnhem-Leeuwarden, 30 juni 2021

Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in kort geding uitspraak gedaan in het hoger beroep van de KNGU tegen de uitspraak van de kantonrechter. De kantonrechter had de KNGU bevolen om Wevers voor te dragen aan NOC*NSF als lid van het begeleidingsteam Dames Turnen op de Olympische Spelen 2021 in Tokio. Het hof vindt dat de KNGU mag bepalen wie er in het begeleidingsteam zitten.

Deelname aan het begeleidingsteam is geen arbeidsvoorwaarde

In de arbeidsovereenkomst van Wevers staat als een van de taken opgenomen: lid van begeleidingsteam van grote evenementen. Het hof vindt dat dit niet betekent dat Wevers het recht heeft om altijd als begeleider mee te gaan naar grote evenementen. Dat geldt zeker bij de Olympische Spelen, omdat het aantal door NOC*NSF uitgegeven accreditaties voor het begeleidingsteam beperkt is. De KNGU is uiteindelijk verantwoordelijk voor de samenstelling van het begeleidingsteam. 

Redelijk besluit

De KNGU heeft in redelijkheid kunnen besluiten om Wevers niet in het begeleidingsteam op te nemen. Het besluit is zorgvuldig tot stand gekomen en ook persoonlijk aan Wevers meegedeeld. Het is duidelijk dat Wevers een andere visie heeft maar de KNGU heeft als werkgever en vereniging, die verantwoordelijk is voor het topsportbeleid, de nodige vrijheid om haar eigen beleidsafwegingen en -keuzes te maken. Omdat Wevers geen recht heeft op deelname aan het begeleidingsteam, is het besluit om hem niet naar Tokio te laten gaan niet in strijd met de norm van goed werkgeverschap.

Uitspraken