Laden...

Obvion mag hypothecaire lening opeisen na verhuur zonder toestemming

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Obvion mag hypothecaire lening opeisen na verhuur zonder toestemming
Arnhem , 19 februari 2024


Hypotheekverschaffer Obvion mag van het hof Arnhem-Leeuwarden de woning van een echtpaar in Arnhem in het openbaar verkopen. Het echtpaar verhuurt namelijk kamers in de woning zonder toestemming van Obvion. Het echtpaar vond dat Obvion geen redelijk belang heeft bij openbare verkoop, omdat zij hun hypotheek betaalden en Obvion volgens hen geen last heeft van de kamerverhuur.

Geen toestemming

Volgens de hypotheekvoorwaarden mag alleen verhuurd worden als Obvion daar toestemming voor geeft. Het echtpaar heeft die toestemming niet gevraagd en dus ook niet gekregen. Obvion heeft duidelijk gemaakt waarom zij dit niet toestaat. Er gelden andere voorwaarden (bijvoorbeeld wat betreft de inkomenstoets) en rentetarieven in geval van een hypotheeklening voor een woning waarin wel kamers mogen worden verhuurd. 

Recht op verkoop woning

In de procedure is duidelijk geworden dat het echtpaar de hypotheek maandelijks niet kan betalen als de huurinkomsten wegvallen. Bovendien heeft het echtpaar Obvion onvoldoende op de hoogte gehouden over hun financiële toestand. Obvion heeft het echtpaar tijdig gewaarschuwd en heeft hun een redelijke termijn gegund om alsnog hun verplichtingen na te komen. Onder deze omstandigheden mag Obvion volgens het hof haar recht uitoefenen om de woning openbaar te verkopen.

Einde bericht

Het arrest wordt z.s.m. op rechtspraak.nl gepubliceerd. 

Uitspraken