Laden...

Ook in hoger beroep 18 jaar cel voor poging moord op zusje en poging doodslag op haar vriend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Ook in hoger beroep 18 jaar cel voor poging moord op zusje en poging doodslag op haar vriend
Leeuwarden, 14 februari 2020

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak tegen een 29-jarige man uit Lelystad. Het hof acht bewezen dat hij op 7 februari 2017 in Lelystad heeft geprobeerd zijn zusje te vermoorden en haar vriend te doden. De verdachte is daarvoor door het hof Arnhem-Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De zaak is behandeld in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp.

Brute doelgerichtheid

Deze zaak kenmerkt zich door de zeer bijzondere omstandigheid dat alles nagenoeg volledig is vastgelegd op camerabeelden, hetgeen de kernbron van het bewijs is.
De verdachte heeft urenlang bij het station in Lelystad gewacht op zijn zusje van wie hij wist dat zij zich die middag in het tegenovergelegen gerechtsgebouw bevond. Toen zijn zusje en haar vriend uiteindelijk naar buiten kwamen is hij achter hen aangerend. In eerste instantie heeft verdachte zich gericht tot de vriend en een schot in zijn richting gelost. Het schot miste. Vervolgens heeft verdachte zijn vuurwapen op zijn zusje gericht, die in grote paniek over een hoge reling in het veel lager gelegen water is gedoken. Toen het haar gelukt was aan de overzijde van het water naar boven te klauteren, heeft verdachte zijn zusje over die reling in het dieper gelegen water gegooid. Verdachte is zijn zusje achterna gesprongen en heeft haar - na een korte worsteling - minutenlang onder water gehouden. Daarbij is verdachte zelfs op zijn zusje gaan staan en heeft hij op en neer bewogen terwijl hij zich vasthield aan de trap. Op het moment dat verdachte zijn handen op bevel van de politie uit het water omhoog deed, kwam haar lichaam bovendrijven met haar gezicht voorover in het water. Het zusje van verdachte is voor dood, bewusteloos, zonder voelbare of hoorbare hartslag en ademhaling, uit het water gehaald. Zonder de adequate hulp van politie en hulpverleners had zij de aanval van haar broer niet overleefd.

Lange celstraf

Verdachte heeft door zijn handelen gepoogd het kostbaarste te ontnemen dat zijn zusje en haar vriend bezitten, namelijk hun leven. Het gaat om een zeer gewelddadig incident dat op klaarlichte dag op de openbare weg heeft plaatsgevonden. Uit de verklaringen van de slachtoffers in hoger beroep blijkt dat de gevolgen voor hen diepingrijpend en nog altijd dagelijks voelbaar zijn. Dit alles brengt het hof ertoe om een lange celstraf op te leggen. De straf is gelijk aan het vonnis van de rechtbank en de eis van de advocaat-generaal. Het hof heeft de vorderingen tot schadevergoedingen deels toegewezen, alsook de proceskosten.

Uitspraken