Laden...

Ook in hoger beroep 5 jaar cel voor veroorzaken gasexplosie in woning Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Ook in hoger beroep 5 jaar cel voor veroorzaken gasexplosie in woning Nijmegen
Arnhem, 08 maart 2022

De 64-jarige man uit Nijmegen sneed of knipte op woensdag 13 mei 2020 rond 12 uur ’s middags de gasslang van zijn fornuis door en liet zijn woning volstromen met gas. Rond 5 uur ‘s middags ontplofte het gas. De man verklaarde vlak na de explosie tegen de politie dat de explosie mogelijk te maken had met een zelfmoordpoging.  

Toeval dat er niemand ernstig gewond is geraakt

Het hof neemt het de man zeer kwalijk dat hij dit deed in een woonwijk. Op het moment van de explosie -op een woensdagmiddag - waren er veel buurtbewoners (waaronder kinderen) thuis. In de directe omgeving zijn meerdere woningen zwaar beschadigd. Het is een wonder dat er niemand ernstig gewond is geraakt of is overleden. De verdachte heeft dit voor lief genomen en dat rekent het hof hem zwaar aan.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Een psychiater concludeerde na onderzoek dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Desondanks vindt het hof, gezien de aard en de ernst van zijn daden, een gevangenisstraf van 5 jaar passend.

Schadevergoeding buurtbewoners

Door de explosie konden meerdere buurtbewoners een tijd lang niet in hun huis wonen. Zij hebben veel moeten regelen en alle schade moeten (laten) herstellen. Bovendien zijn veel buurtbewoners zo erg geschrokken dat zij psychische klachten hebben overgehouden aan de explosie. De man moet aan ruim 15 buurtbewoners schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 70 duizend euro. 

Uitspraken