Laden...

Tien jaar gevangenisstraf voor afpersing Jumbo supermarkten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Tien jaar gevangenisstraf voor afpersing Jumbo supermarkten
Leeuwarden, 20 april 2018

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een 53-jarige man veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor meerdere pogingen om de supermarktketen van Jumbo af te persen in Groningen en Zwolle in de zomer van 2015. Bij twee supermarkten in Groningen werden explosieven geplaatst. Aan de Jumbo in Zwolle werd een bombrief gestuurd.

Uitspraak van de rechtbank

De rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de man voor dezelfde juridische feiten eerder tot 8 jaar gevangenisstraf (ECLI:NL:RBNNE:2016:3096). Tegen deze uitspraak ging de verdachte in hoger beroep.

Zeer ernstige feiten

Verdachte heeft zich met het oog op financieel gewin schuldig gemaakt aan zeer ernstige feiten. Bij zijn pogingen om de supermarktketen van Jumbo af te persen heeft hij daadwerkelijk gebruik gemaakt van de zeer explosieve en krachtige springstof TATP. Een van de explosieve constructies had een kracht van 5 tot 8 handgranaten. Verdachte heeft mensen in gevaar gebracht en ook schade toegebracht aan Jumbo. Ook omliggende bedrijven moesten worden ontruimd. Dat er geen gewonden of doden zijn gevallen is niet aan verdachte te danken.
 

Hogere straf

De door de rechtbank opgelegde en door de advocaat-generaal gevorderde gevangenisstraf van 8 jaar is gelet op de bijzondere ernst van de feiten, waarbij mede de strafoplegging in andere zaken in aanmerking genomen wordt, naar het oordeel van het hof niet voldoende.
De supermarktketen van Jumbo heeft winkels door het hele land. De door verdachte gepleegde feiten brachten daardoor in het hele land onrust, een onveilig gevoel en grote alertheid teweeg. Een aantal keren heeft het tot ontruiming van een Jumbo vestiging en omliggende ruimte/panden geleid. Het misdadig handelen van verdachte heeft een grote impact gehad op de Nederlandse samenleving.
In verband met de ernst van de feiten en de onrust die de afpersingen teweeg brachten is het hof van oordeel dat een gevangenisstraf van 10 jaar een juiste bestraffing is.

Uitspraken