Laden...

Turnbond KNGU mocht jurylid en twee trainers/coaches niet zo maar uitsluiten van de EK 2021 in Italië

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Turnbond KNGU mocht jurylid en twee trainers/coaches niet zo maar uitsluiten van de EK 2021 in Italië
Arnhem, 24 mei 2022

Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in het hoger beroep de beslissing van de kortgedingrechter van de rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2021:4976) bevestigd dat de turnbond deze personen niet mocht uitsluiten. 

Klacht over mogelijk grensoverschrijdend gedrag

Tegen een jurylid en twee trainers/coaches is bij het ISR (Instituut Sportrechtspraak) een klacht ingediend over mogelijk grensoverschrijdend gedrag (niet seksueel). Die melding alleen is niet voldoende om hen uit te sluiten van de EK 2021 in Pesaro (Italië). Het is goed dat KNGU in de eerste plaats opkomt voor de (veiligheids-)belangen van de vaak minderjarige acrobatische gymnasten, onder wie ook de klagers. Maar in haar besluitvorming moet KNGU het jurylid en twee trainers/coaches horen en álle belangen afwegen, ook die van hen. Daarbij moet KNGU rekening houden met de aard, inhoud en ernst van de klachten. Dat heeft KNGU niet gedaan.

Verder mocht het Bondsbestuur van KNGU de uitsluiting niet zo maar overlaten aan de Businessunit Manager Sporters & Fans omdat volgens de statuten alleen de Bondsraad en het Bondsbestuur besluiten mogen nemen.

Inmiddels heeft KNGU haar Huishoudelijk Reglement ingrijpend aangepast.Uitspraken