Laden...

Twee maanden cel voor opruiing tegen de avondklok

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Twee maanden cel voor opruiing tegen de avondklok
Arnhem-Leeuwarden, 24 maart 2021

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een 32-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 maanden voor opruiing. Hij nam deel aan een WhatsAppgroep waarin rellen tegen de avondklok in Utrecht werden gepland en stuurde daarin berichten die aanzetten tot geweld.

Groepsapp

In het weekend van 23 januari braken in verschillende steden rellen uit als protest tegen de avondklok. De volgende dag sloot de man zich aan bij een openbare WhatsApp-groep genaamd ‘25 jan rellen 030’. Daarin plaatsten deelnemers berichten over het verstoren van de openbare orde in de binnenstad van Utrecht. De groepsomschrijving was ‘vanafond rellen Amsterdamse straatweg’. De man heeft tenminste twee berichten in deze groep gezet. Het ene bericht was “Ken ook gestolen transporter achteruit Albert Heijn in rijden en in de brand zetten.” Het andere luidde “Heb nog cobra leggen stuk of 10/15.”

Hoger beroep na kort geding

De rechtbank Midden-Nederland had de man op 28 januari in een kort geding veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf. De 32-jarige man ging tegen deze straf in hoger beroep. Hij stelde dat hij niet wist wat de titel was van de WhatsAppgroep. Hij had de berichten als grap verstuurd en had niet de intentie om anderen op te ruien.

Opzet tot opruiing bewezen

Het hof vindt dit niet geloofwaardig en acht opzet tot opruien bewezen. De naam van de WhatsAppgroep stond boven de groepschat en de man ging met zijn berichten nog een flinke stap verder dan wat al in de groepsapp was aangekondigd. Omdat de opruiende berichten niet daadwerkelijk tot rellen hebben geleid, legt het hof een kortere gevangenisstraf op dan de rechtbank. Een gevangenisstraf van 2 maanden sluit aan bij de strafoplegging in vergelijkbare zaken.

Uitspraken