Laden...

Tweemaal levenslang voor meervoudige moord

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Tweemaal levenslang voor meervoudige moord
Leeuwarden, 15 maart 2018

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep de broers R. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op Berend Smit op het Dwingelderveld in november 2012 en de moord op het echtpaar Veenendaal in Exloo in juli 2013.

De uitspraak van de rechtbank

De rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de oudste broer voor dezelfde juridische feiten eerder tot 30 jaar gevangenisstraf met tbs (ECLI:NL:RBNNE:2015:5389). De jongste broer werd door de rechtbank veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor beroving met de dood ten gevolg en dubbele moord (ECLI:NL:RBNNE:2015:5390).
Tegen deze uitspraken gingen zowel het openbaar ministerie als de verdachten in hoger beroep.

Levenslange gevangenisstraf

De rechtbank zag in één van beide zaken af van oplegging van de levenslange gevangenisstraf omdat die op gespannen voet stond met artikel 3 van het EVRM. De Hoge Raad deed in december 2017 (ECLI:NL:HR:2017:3185) uitspraak over de kwestie van de levenslange gevangenisstraf. Met inachtneming van die uitspraak van de Hoge Raad legt het hof in verband met de ernst van de feiten tweemaal levenslang op.

Uitspraken