Laden...

Uitlatingen over het lekken van informatie uit een politieonderzoek door een advocaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Uitlatingen over het lekken van informatie uit een politieonderzoek door een advocaat
Arnhem, 11 juli 2023

In het Algemeen Dagblad (AD) zijn eind mei 2020 artikelen verschenen waarin stond dat politie en justitie ervan overtuigd zijn dat een advocaat in 2015 informatie heeft gelekt uit een lopend strafonderzoek aan de organisatie van Ridouan Taghi.

Eind juni 2020 heeft de voormalige anonieme advocaat van de kroongetuige in het Marengoproces in een interview aan het AD verteld dat hij had begrepen dat deze advocaat en Taghi schoolvriendjes waren en dat de officier van justitie bedenkingen tegen hem had vanwege zijn banden met Taghi. 
Dat is in het AD gepubliceerd op 3 en 4 juli 2020. 

In februari 2021 heeft de voormalige anonieme advocaat vervolgens bij Op1 gezegd dat inmiddels algemeen wordt aangenomen dat die bewuste advocaat informatie verschaft aan Taghi. 

Onrechtmatig?

Voor de vraag of de uitlatingen van de voormalige anonieme advocaat van de kroongetuige onrechtmatig waren tegenover de advocaat die beschuldigd werd, heeft het hof beoordeeld welk recht in dit geval zwaarder woog: het recht op vrijheid van meningsuiting of het recht op eerbiediging van iemands eer en goede naam. 

Oordeel hof

De uitlatingen in het interview van juni 2020 zijn niet onrechtmatig, vooral omdat de goede naam van de advocaat eind mei 2020 al beschadigd was door de eerdere publicaties hierover in het AD. 

De uitlatingen in het interview bij Op1 zijn wel onrechtmatig, vooral omdat er geen aanleiding bestond voor het opnieuw oprakelen van de kwestie én de beschuldigingen  verder gingen dan de eerdere beschuldigingen.

De voormalige advocaat van de kroongetuige moet daarvoor € 5.000 betalen aan de door hem beschuldigde advocaat.

Uitspraken