Laden...

Vader en zoon veroordeeld voor medeplegen van doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Vader en zoon veroordeeld voor medeplegen van doodslag
Leeuwarden, 20 juli 2016

Op vrijdagavond 12 december 2014 rukt de politie uit voor een brand in een woning in Emmeloord. Als de brandweerlieden na het blussen het pand betreden, vinden zij het lichaam van de 54-jarige bewoner in zijn slaapkamer. Hij is geschopt en met een hamer op zijn hoofd geslagen, waarna er brand is gesticht. Een inmiddels 51-jarige man en zijn 24-jarige zoon worden verdacht van het gewelddadig om het leven brengen van de bewoner. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft beide verdachten vandaag vrijgesproken van moord in vereniging en veroordeeld wegens het medeplegen van doodslag.

Vader en zoon hebben terechtgestaan voor het gewelddadig om het leven brengen van een kennis. De zoon heeft zich ook moeten verantwoorden voor brandstichting, bedreigingen en vernieling. De rechtbank Midden-Nederland heeft beide verdachten veroordeeld voor het medeplegen van moord, de vader een gevangenisstraf van 14 jaar opgelegd en de zoon veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar met de maatregel tbs met dwangverpleging.

Hoger Beroep

Beide verdachten zijn in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak.

De advocaat-generaal heeft gevorderd verdachten te veroordelen voor het medeplegen van moord en aan de vader een gevangenisstraf op te leggen van 16 jaar en de zoon te veroordelen conform de rechtbank.

Het hof spreekt beide verdachten vrij van het medeplegen van moord omdat het voorbedachte raad niet bewezen acht. Het hof veroordeelt beiden voor het medeplegen van doodslag, terwijl bij de zoon ook de brandstichting, bedreigingen en vernieling worden bewezenverklaard.

Het slachtoffer is op een gruwelijke wijze met toepassing van veel geweld om het leven gebracht. De wijziging in kwalificatie maakt het doden van het slachtoffer niet minder gruwelijk. Het hof acht de eis van de advocaat-generaal bij vader in beginsel passend. Het hof legt vader de maximale straf voor doodslag op, te weten 15 jaar.

De zoon wordt gestraft met een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar en hem wordt de maatregel opgelegd van tbs met dwangverpleging.

Uitspraken