Laden...

Strafzaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Hoger beroep

Als een verdachte door de rechtbank is veroordeeld voor een overtreding of een misdrijf en hij is het niet eens met de beslissing van de rechtbank, dan kan hij in veel gevallen tegen deze beslissing in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

De officier van justitie is degene die namens het Openbaar Ministerie de vervolging van verdachte instelt. Hij kan ook in hoger beroep gaan. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat de rechtbank beslist dat de verdachte in afwachting van de behandeling van zijn zaak naar huis mag en de officier van justitie het daar niet mee eens is.

 

Behandeling

Het gerechtshof zal de zaak opnieuw behandelen en bekijken of de rechtbank een juiste beslissing heeft genomen. Het gerechtshof neemt daarna een nieuwe beslissing.

De zaak wordt tijdens de zitting meestal door drie rechters behandeld. Een rechter bij het gerechtshof wordt raadsheer genoemd, ook als het een vrouw is. De vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie heet in een hogerberoepzitting advocaat-generaal.

 

Voorlopige hechtenis

Als de verdachte zich in voorlopige hechtenis bevindt en er is hoger beroep ingesteld, dan neemt het gerechtshof een beslissing over de vraag of de verdachte in afwachting van de behandeling van zijn zaak vast moet blijven zitten. Daarnaast kan het zo zijn dat een verdachte op grond van een beslissing van de rechtbank in voorlopige hechtenis zit als zijn zaak nog door de rechtbank moet worden behandeld. Ook deze beslissing kan hij door het gerechtshof laten toetsen.

Het gerechtshof behandelt de zaken betreffende voorlopige hechtenis niet in het openbaar. 

Zie ook de veelgestelde vragen.

 

Zie ook: