Afgifte DNA-files uit afgesloten strafzaak toegestaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Afgifte DNA-files uit afgesloten strafzaak toegestaan
Den Haag, 12 juni 2018

Een verzoek om DNA-files uit een afgesloten strafzaak is vandaag door het gerechtshof Den Haag toegewezen. Een man had hiervoor een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Een voor moord veroordeelde, die 15 jaar gevangenisstraf uitzit, heeft aan het Openbaar Ministerie verzocht om digitale afgifte van DNA-gegevens die in zijn strafproces zijn gebruikt. Hij wil daarmee door een Amerikaanse DNA-deskundige onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheid van alternatieve scenario’s voor de moord. Omdat het Openbaar Ministerie stukken uit afgesloten strafzaken alleen afgeeft als er tenminste een aanwijzing is dat nieuw onderzoek tot een novum (en daarmee heropening van een strafzaak) kan leiden, had het de gegevens niet afgegeven.

Het hof wijst, net als de rechtbank, het verzoek toe. Deze gegevens waren namelijk al eerder op papier aan de veroordeelde verstrekt en er zijn geen omstandigheden die in de weg staan aan digitale afgifte.

Uitspraken

Meest gelezen berichten