Laden...

Agenten die Mitch Henriquez aanhielden blijven anoniem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Agenten die Mitch Henriquez aanhielden blijven anoniem
Den Haag, 04 juli 2017

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep geoordeeld dat de Staat niet verplicht is de namen bekend te maken van de politieagenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez. De nabestaanden van Mitch Henriquez hadden dat gevorderd.

Mitch Henriquez werd op 27 juni 2015 op een muziekfestival in Den Haag door vijf politieagenten aangehouden en overmeesterd. Hij overleed een dag later. Met betrekking tot dit incident worden twee van de vijf betrokken politieagenten vervolgd. In de strafrechtelijke procedure zijn de namen van de betrokken politieagenten geanonimiseerd.

De nabestaanden hebben verstrekking van de namen geëist. De strafrechter heeft dat verzoek afgewezen, omdat de veiligheid van de agenten het noodzakelijk maakt dat zij in het strafproces anoniem optreden. Vervolgens eisten de nabestaanden in een civiel  kort geding  om verstrekking van de namen. De voorzieningenrechter in de rechtbank Den Haag heeft deze vordering in eerste aanleg ook afgewezen.

Het hof heeft geoordeeld dat de beslissing van de strafrechter door de burgerlijke rechter moet worden gerespecteerd. Van aantasting van een eerlijke en onpartijdige behandeling van de strafzaak is geen sprake. Het hof hecht belang aan het feit dat de veiligheid van de betrokken politieagenten het vereist dat hun namen op dit moment niet bekend worden, terwijl de politie en haar verzekeraar hebben toegezegd dat zij een eventuele schadeclaim van de nabestaanden zullen beoordelen. Een dergelijke claim hebben de nabestaanden nog niet ingediend.

Uitspraken