Laden...

Beslissingen Haagse hof op verzoeken regiezittingen in zaak Wilders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Beslissingen Haagse hof op verzoeken regiezittingen in zaak Wilders
Den Haag, 09 november 2017

De beslissingen van het gerechtshof Den Haag op de verzoeken tot nader onderzoek in de strafzaak tegen de heer Wilders zijn vandaag in een openbare zitting bekendgemaakt. Deze verzoeken zijn door de verdediging gedaan tijdens de regiezittingen op 24 en 26 oktober 2017. Het Openbaar Ministerie (OM) had geen onderzoekswensen. Het Haagse hof heeft ook beslissingen genomen over de verdere planning van de zaak.

Aangiftetraject

Het hof verzoekt het OM om een proces-verbaal op te maken waarin gedetailleerd wordt uitgelegd hoe het aangiftetraject is verlopen. Daarom is ook het opstellen van een inventarisatie van personen die betrokken waren bij het aangiftetraject niet nodig. Ook het horen van alle aangevers is om deze reden niet nodig. Deze verzoeken van de verdediging worden afgewezen. De andere verzoeken voor het horen van getuigen wijst het hof eveneens af.

Deskundigen

Het Haagse hof wijst het verzoek om prof dr. T. Zwart en prof. dr. A. Ellian als deskundigen te benoemen toe. Deze deskundigen gaan onderzoek doen naar de uitleg van onder andere het begrip ‘ras’ in het Europees mensenrechtenverdrag en het begrip ‘maatschappelijk debat’. Het hof zal daarnaast ook zelf nog een deskundige benoemen. Deze deskundige zal onder meer nader onderzoek gaan doen naar het begrip ‘vrijheid van meningsuiting’. De overige verzoeken voor het benoemen van deskundigen wijst het hof af.

Planning

Het verzoek van de verdediging voor uitstel van de inhoudelijke behandeling tot najaar 2018 wijst het hof af. Er komt ook geen extra regiezitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak Wilders start op 17 mei 2018. Deze datum was al ingepland in overleg met het OM en de advocaten van de verdachte. De benadeelde partijen die zich bij de rechtbank gemeld hadden, krijgen tot 1 mei 2018 de tijd om zich te melden bij het hof. Er komt geen schriftelijke ronde voor de benadeelde partijen.

In de tussenliggende periode doen de benoemde deskundigen hun onderzoek en schrijven hier een rapport over.

Uitspraken