Celstraffen opgelegd aan verdachten van terrorisme

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Celstraffen opgelegd aan verdachten van terrorisme
Den Haag, 25 mei 2018

In de zogenoemde Context-zaak zijn vandaag 6 verdachten door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor met terrorisme samenhangende feiten. Daarnaast zijn 5 van deze verdachten veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die tot doel had het plegen van strafbare feiten, waaronder ook terroristische misdrijven. Deze verdachten zetten zich in voor de vestiging van het ‘kalifaat’ en de invoering van de sharia door het voeren van de militaire Jihad in Syrië aan de kant van aan Al Qaida gelieerde strijdgroepen, zoals ISIL/ISIS en Jabhat al Nusra. Er is 1 verdachte vrijgesproken van deelname aan deze criminele organisatie, maar wel veroordeeld voor het opruien en het verspreiden van tot een terroristisch misdrijf opruiend materiaal. Er zijn vandaag ook veroordelingen uitgesproken voor het voorbereiden en bevorderen van terroristische misdrijven, voor opruiing tot een terroristisch misdrijf en het verspreiden van dergelijk materiaal, voor haatzaaien, belediging van 2 politieambtenaren en smaadschrift tegen een ambtenaar.

Het Haagse gerechtshof heeft 2 verdachten veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 5 jaren en 6 maanden. En andere verdachte is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaren en 3 maanden. Het Haagse gerechtshof heeft aan 1 verdachte een gevangenisstraf van 11 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Een vijfde verdachte is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke jeugddetentie van 10 maanden. De verdachte die alleen is veroordeeld voor opruien en het verspreiden van opruiend materiaal krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaar.

De rechtbank had gevangenisstraffen opgelegd variërend van 6 jaren, 5 jaren, 3 jaren waarvan 1 jaar voorwaardelijk, 103 dagen waarvan 60 dagen voorwaardelijk tot 1 week. De straffen zijn in hoger beroep in verhouding tot de rechtbank gematigd, omdat het strafproces niet binnen de daarvoor geldende termijn is afgerond en in een paar gevallen vanwege het verblijf van die verdachten in het oude zware regime van de terrorisme-afdeling in het huis van bewaring.

De verdachten en het Openbaar Ministerie kunnen tegen de uitspraken in cassatie bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Uitspraken