Laden...

Essaywedstrijd 'Rechtspraak om op te bouwen'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Essaywedstrijd 'Rechtspraak om op te bouwen'
Den Haag, 21 september 2021

De rechtspraak werkt voor iedereen. In deze Week van de rechtspraak dagen we je uit om jouw visie of verhaal te vertellen bij de vraag wat in deze tijd belangrijk is voor goede rechtspraak: rechtspraak waar je op kan bouwen. Daarom schrijft het gerechtshof Den Haag een essaywedstrijd uit met als titel ‘Rechtspraak om op te bouwen’.

Thema

De rechtspraak is een elementair fundament van de democratische rechtsstaat. De rechtsstaat en de rechtspraak zijn niet statisch, geen vanzelfsprekend - en soms zelfs weinig bekend - gegeven, vragen om onderhoud en om aansluiting bij maatschappelijke ontwikkelingen.
Wat zijn de voorwaarden voor rechtspraak waar we op kunnen bouwen? Wat is de positie van de rechtspraak in een veranderende samenleving? Hoe kijk je aan tegen de rechtspraak in internationaal perspectief? Hoe kun je als burger bijdragen aan de rechtsstaat? Waar moet de rechter meer werk van maken?
Het zijn voorbeelden van vragen die je zou kunnen verwerken als je je visie geeft op het thema 'Rechtspraak om op te bouwen'.

Voor wie?

De essaywedstrijd is voor alle studenten. Het maakt niet uit welke studie je volgt. We zijn geïnteresseerd in jouw verhaal.

Jury

De jury bestaat uit raadsheren (rechters in hoger beroep) van ons hof. Verschillende leden van de jury zijn tevens verbonden als hoogleraar aan een universiteit. De jury bestaat uit:

Mr. Marieke Koek, president gerechtshof Den Haag (voorzitter jury)
Prof. mr. Peter Blok, raadsheer handelsrecht
Mr. dr. Alexander Bosman, raadsheer belastingrecht
Prof. dr. mr. Jeanne Gaakeer, senior raadsheer strafrecht
Prof. mr. Fatih Ibili, raadsheer familierecht

De jury beoordeelt de ingezonden essays op de kunst van het redeneren, de vaardigheid om visie en stellingen te onderbouwen, schrijfvaardigheid en originaliteit.

Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Voorwaarden

Het essay mag maximaal 1000 woorden tellen. Het dient, bij voorkeur in een pdf, uiterlijk 1 december 2021 gezonden te worden naar info.gerechtshofdenhaag@rechtspraak.nl

Zet er alsjeblieft je naam, leeftijd en studierichting die je volgt bij.

De uitslag en prijsuitreiking

We maken de uitslag begin 2022 bekend. De winnaar ontvangt een oorkonde en een boekenbon van 50,- euro. We publiceren je essay op onze website en je mag een dag meelopen om een kijkje in de keuken te nemen bij ons hof. Zo kun je niet alleen een rondleiding krijgen door het gebouw en een zitting bijwonen, maar ook spreken met verschillende raadsheren en juridisch medewerkers over hun werk en loopbaan. Als je dat wilt, mag je een studiegenoot meenemen.

Succes!

Uitspraken