Laden...

Geen ontneming in zaak tegen bedrijf dat koolstofanoden produceert

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Geen ontneming in zaak tegen bedrijf dat koolstofanoden produceert
Den Haag, 08 juli 2021

Het eventuele financiële voordeel dat een bedrijf verkregen heeft met de overtreding van de uitstootnormen voor schadelijke stoffen bij de productie van koolstofanoden wordt niet ontnomen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist.

Het betreft een zaak tegen een bedrijf dat koolstofanoden produceert waarmee aluminium kan worden gemaakt. In de strafzaak is het bedrijf door de rechtbank Rotterdam veroordeeld wegens het overschrijden van de uitstootnormen van schadelijke stoffen voor het milieu die tijdens dat productieproces ontstaan. De rechtbank heeft de vordering van het openbaar ministerie tot ontneming van het financiële voordeel dat het bedrijf zou hebben verkregen met het overtreden van die normen afgewezen. Het openbaar ministerie had dit voordeel berekend op een bedrag van ruim 11 miljoen euro. Tegen die afwijzing heeft de officier van justitie hoger beroep ingesteld.

Het gerechtshof heeft in zijn arrest van vandaag net als de rechtbank de vordering afgewezen. Het Haagse hof is van oordeel dat de twee door het openbaar ministerie gepresenteerde methodes om het voordeel te berekenen in dit geval niet bruikbaar zijn en dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om dat voordeel op een goede en verantwoorde manier te kunnen schatten.

Verder betrekt het hof bij zijn beslissing dat het bedrijf voortdurend met de bevoegde instanties overleg heeft gehad over een verruiming van de uitstootnormen. Daarbij was steeds sprake van concreet zicht op zo’n verruiming. Het bedrijf heeft daarbij aanzienlijke kosten voor onderzoek en juridisch advies gemaakt.

Uitspraken