Laden...

Gerechtshof Den Haag doet tussenuitspraak in zaak over erfpachtbeleid gemeente Zaanstad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Gerechtshof Den Haag doet tussenuitspraak in zaak over erfpachtbeleid gemeente Zaanstad
Den Haag, 18 augustus 2021

Het Haagse gerechtshof vraagt om meer informatie van de gemeente Zaanstad om tot een eindoordeel over hun erfpachtbeleid te komen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag gisteren in een tussenarrest bepaald.

Vanaf 1995 biedt de gemeente Zaanstad particuliere woningbezitters met erfpacht de mogelijkheid om de in erfpacht uitgegeven grond (de bloot eigendom) te kopen. In 2007 is de gemeente met nieuw beleid gekomen. Hierdoor werd de grond vele malen duurder. Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad vindt dit onterecht en heeft een collectieve actie ingesteld tegen de gemeente. Zij vindt dat erfpachters, anders dan vroeger, te veel moeten betalen wanneer ze de in erfpacht uitgegeven grond willen kopen.

Voordat het Haagse gerechtshof definitief beslist over het in 2007 gewijzigde beleid, wil het meer informatie hebben van de gemeente. De gemeente moet namelijk eerst uitleggen hoe zij krachtens het nieuwe beleid de koopsom voor de grond bij de erfpachters precies berekent. Verder heeft het hof beslist dat het nieuwe beleid over de koopprijs van de grond te plotseling is ingevoerd. Dat had niet gemogen. Het hof gelast een zitting op 10 februari 2022. Hierbij zullen partijen en hun advocaten worden gehoord. De gemeente moet tevoren nog schriftelijk verdere informatie geven.

Uitspraken