Laden...

Gerechtshoven Den Haag en Amsterdam werken samen bij behandeling rechtszaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Gerechtshoven Den Haag en Amsterdam werken samen bij behandeling rechtszaken
Den Haag, 17 juni 2021

Het gerechtshof Amsterdam behandelt strafzaken voor het gerechtshof Den Haag. Het hof Den Haag doet juist weer belastingzaken voor het Amsterdamse hof. Gezamenlijk pakken de hoven op deze wijze het probleem van over-/ondercapaciteit van raadsheren aan, verkorten daarmee doorlooptijden en zorgen voor een tijdige afdoening van zaken.

Strafrecht

Het gaat bij strafrecht in totaal om 255 zaken. De raadsheren van het gerechtshof Amsterdam zitten dan als gerechtshof Den Haag, zitting houdende in Amsterdam. De eerste zitting waarop Haagse zaken staan is op 20 juli. Bij de selectie van zaken is rekening gehouden met reistijd van verdachten.

Belastingrecht

Voor belastingzaken is juist het hof Den Haag tot 1 januari 2023 aangewezen als hof waarvan de zittingsplaats tijdelijk mede worden aangemerkt als zittingsplaats van hof Amsterdam. De zaken blijven formeel aanhangig bij hof Amsterdam, maar kunnen worden behandeld door raadsheren van hof Den Haag. Het gaat bij belastingrecht in totaal om 150 zaken, waarvan de eerste waarschijnlijk in september zullen worden behandeld. Bij de selectie van zaken is rekening gehouden met reistijd van belastingplichtigen.

Aanwijzing door minister

Dergelijke aanwijzingen vinden plaats door de minister voor Rechtsbescherming en kunnen alleen worden gegeven in geval van een tijdelijk gebrek aan voldoende zittingscapaciteit. Het benodigde ministeriële besluit is in de Staatscourant geplaatst en trad in werking op 1 juni 2021.

Iedere raadsheer is wettelijk bevoegd om als raadsheer van een ander gerechtshof op te treden.

Uitspraken