Laden...

Gevangenisstraf voor doodslag in Rijswijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Gevangenisstraf voor doodslag in Rijswijk
Den Haag, 02 september 2021

Een mannelijke verdachte is door het gerechtshof Den Haag vandaag veroordeeld voor doodslag op een andere man. Het feit is gepleegd op 13 maart 2018 in Rijswijk. Het Haagse gerechtshof heeft de verdachte een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaar opgelegd.

Het slachtoffer vertrok in de ochtend van 13 maart 2018 naar de woning van de verdachte om een televisie op te halen. Later die dag had hij een afspraak, waar hij niet kwam opdagen. Toen de politie aan het begin van de avond de woning van de verdachte betrad, troffen zij de verdachte aan in bed, onder invloed van medicatie. Naast het bed werd het levenloze lichaam van het slachtoffer aangetroffen.

Bij het slachtoffer is niet alleen letsel in de hals aangetroffen, maar is ook vastgesteld dat het slachtoffer aan twee hartaandoeningen leed, te weten een hartspierontsteking (myocarditis) en een vergroot hart. Door de verdediging is aangevoerd dat er sprake was van een ongeluk, een val, en dat het slachtoffer mogelijk is overleden ten gevolge van deze hartproblemen.

Op grond van de deskundigenverklaringen komt het gerechtshof evenals de rechtbank tot de conclusie dat de dood van het slachtoffer is veroorzaakt door geweldsinwerking op de hals, al dan niet in combinatie met de aanwezige hartaandoeningen. Het gerechtshof komt evenals de rechtbank ook tot de conclusie dat het door de verdediging geschetste scenario van een val niet verenigbaar is met het bij het slachtoffer aangetroffen letsel en de bevindingen van de deskundigen. Het Haagse gerechtshof komt tot de conclusie dat het slachtoffer is gewurgd en dat de verdachte met zijn gedraging willens en wetens de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat het slachtoffer zou komen te overlijden.

Uitspraken