Laden...

Gevangenisstraf voor man die gevangene hielp ontsnappen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Gevangenisstraf voor man die gevangene hielp ontsnappen
Den Haag, 27 november 2023

Een 43-jarige man is vandaag door het gerechtshof Den Haag veroordeeld voor het helpen ontsnappen van een gevangene uit de penitentiaire inrichting te Alphen aan den Rijn in oktober 2022. Hij klom over het buitenste hek van de gevangenis en trok de aan elkaar geknoopte lakens die de gevangen gezette man naar buiten had geworpen over dit hek. Hij stond met een vluchtauto klaar. Het Haagse hof heeft de verdachte voor deze feiten veroordeeld voor een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 313 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Het hof heeft hem ook een taakstraf van 240 uur en bijzondere voorwaarden opgelegd. De vluchtauto is verbeurd verklaard.

Het hof is van oordeel dat de rechtbank op de juiste gronden heeft geoordeeld en op de juiste wijze heeft beslist in deze zaak, maar komt in hoger beroep tot andere straffen en motivering ervan. De rechtbank legde 12 maanden gevangenisstraf op, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Het hof rekent de verdachte aan dat hij met zijn handelen de tenuitvoerlegging van een rechterlijk vonnis heeft gefrustreerd. Zijn handelen getuigt van een gebrek aan respect voor de rechtsorde. Het hof houdt ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. De man had toen hij de feiten beging een terugval in middelengebruik. Inmiddels werkt hij aan zijn herstel en zou een onvoorwaardelijke gevangenisstraf dit doorkruisen. Het onvoorwaardelijke deel van de gevangenisstraf staat gelijk aan de tijd dat de man in voorarrest heeft gezeten. Het hof legt als bijzondere voorwaarden op tijdens de gehele proeftijd een meldplicht bij de reclassering, het volgen van een ambulante behandeling en het verblijven in een instelling voor begeleid wonen. Tenslotte legt het hof de voorwaarde op dat de verdachte zich, indien noodzakelijk voor zijn middelengebruik, gedurende de proeftijd maximaal een jaar laat opnemen in een zorginstelling.

Uitspraken