Laden...

Haagse hof honoreert diverse onderzoekswensen verdediging in zaak Wilders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Haagse hof honoreert diverse onderzoekswensen verdediging in zaak Wilders
Den Haag, 10 januari 2019

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag de beslissingen gegeven op de onderzoekswensen van de verdediging in de zaak Wilders. Deze wensen waren kenbaar gemaakt tijdens de regiezittingen in deze zaak. Het hof heeft het verzoek afgewezen om het Openbaar Ministerie meteen, zonder nader onderzoek, niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging.

Het hof heeft verder beslist dat een aantal getuigen door de raadsheer-commissaris zal worden gehoord. Daaronder vallen I.W. Opstelten, destijds minister van Veiligheid en Justitie, en de toenmalige Voorzitter van het College van procureurs-generaal H. Bolhaar. Zij zullen naast enkele ambtenaren worden gehoord over de vraag of het Openbaar Ministerie de vervolgingsbeslissing zelfstandig, zonder inmenging van de minister, heeft genomen. Het hof heeft deze getuigenverzoeken toegewezen vanwege een onlangs aangetroffen notitie van een medewerker van het Openbaar Ministerie en de antwoorden op Kamervragen.

Daarnaast zal de officier van justitie worden gehoord die verantwoordelijk was voor de beslissing om de voormalig D66-leider A. Pechtold niet te vervolgen voor zijn uitlating over Russen. Deze officier van justitie was destijds ook het Hoofd van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie.

Het hof heeft ten slotte ook het verzoek toegewezen om aanvullende rapportages van prof. A.N. Ellian en prof. T. Zwart.

De zitting wordt hervat op 25 juni 2019. Op die datum maakt het gerechtshof Den Haag een aanvang met de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Uitspraken