Laden...

Haagse hof veroordeelt Bart van U. tot gevangenisstraf en tbs voor 2 maal doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Haagse hof veroordeelt Bart van U. tot gevangenisstraf en tbs voor 2 maal doodslag
Den Haag, 16 maart 2017

Aan Bart van U. is 8 jaar gevangenisstraf opgelegd en een terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging voor het doden van mevrouw Borst en voor het doden van zijn oudste zus. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald. Het hof acht in beide gevallen doodslag bewezen. De misdrijven vonden plaats op 8 februari 2014 in Bilthoven respectievelijk 10 januari 2015 te Rotterdam.

De rechtbank Rotterdam verklaarde de verdachte geheel ontoerekeningsvatbaar en daarom niet strafbaar en bepaalde tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie is hiertegen in hoger beroep gegaan.

De verdachte is tweemaal geobserveerd in het PBC en daarover is uitvoerig gedragskundig gerapporteerd. Het hof oordeelt de verdachte wel strafbaar. Zijn beslissing om de slachtoffers te doden is weliswaar mede, doch waarschijnlijk niet uitsluitend, ingegeven door zijn paranoïde psychotische waan. Zijn handelen is mogelijk tevens gebaseerd op reële, niet ziekelijke, motieven. In het geval van mevrouw Borst was dat zijn al lang bestaande en principiële afkeer tegen euthanasie en de euthanasiewetgeving. In het geval van zijn zus was er zijn conflict met haar over de woning en de aanstaande ontruiming daarvan voor een verbouwing waar de verdachte het apert niet mee eens was.

Het hof komt, overeenkomstige het PBC, tot het oordeel dat de verdachte door zijn stoornis voor beide feiten sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en houdt daar bij de stafoplegging rekening mee. Wegens de ernst van de feiten, het leed dat hij heeft veroorzaakt en de noodzaak van de beveiliging van de maatschappij, acht het hof de oplegging van een gevangenisstraf van langere duur (8 jaar) en terbeschikkingstelling met dwangverpleging passend en nodig. Deze beslissing is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie.

Uitspraken