Laden...

Haagse hof weigert tenuitvoerlegging arbitraal vonnis tegen Maleisië

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Haagse hof weigert tenuitvoerlegging arbitraal vonnis tegen Maleisië
Den Haag, 27 juni 2023
Een aantal Filipijnse staatsburgers is een arbitrale procedure begonnen tegen de Staat Maleisië samenhangend met een in 1878 gesloten overeenkomst. Dit heeft geleid tot een arbitraal eindvonnis waarin Maleisië is veroordeeld om 14,9 miljard dollar te betalen aan de Filipijnse staatsburgers. Het gerechtshof Den Haag wijst vandaag het verzoek van de Filipijnse staatsburgers tot de erkenning en tenuitvoerlegging van het arbitrale eindvonnis in Nederland af. 

De reden voor de afwijzing door het Haagse hof is ten eerste dat het Spaanse gerecht dat de arbiter aanvankelijk in een uitspraak had benoemd, deze benoeming voorafgaand aan het arbitrale eindvonnis heeft vernietigd. Daardoor kon het arbitrale eindvonnis niet gewezen worden. Ten tweede bevat de overeenkomst uit 1878 naar het oordeel van het hof geen geldig arbitraal beding. Ten slotte is het verzoek afgewezen, omdat de Franse rechter de tenuitvoerlegging van het arbitrale eindvonnis heeft geschorst.

Uitspraken