Laden...

Het OM is ontvankelijk in het vervolgen van 2 verdachten uit Dordrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Het OM is ontvankelijk in het vervolgen van 2 verdachten uit Dordrecht
Den Haag, 31 maart 2023

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep het Openbaar Ministerie ontvankelijk verklaard in het vervolgen van twee verdachten van het plegen van geweld in 2020 te Dordrecht. De uitspraak van de rechtbank Rotterdam wordt vernietigd. De Rotterdamse rechtbank moet de zaak nu inhoudelijk gaan behandelen.

Twee mannen worden ervan verdacht in december 2020 geweld tegen politieambtenaren gebruikt te hebben. De rechtbank in Rotterdam had het OM niet ontvankelijk verklaard in het vervolgen van de twee verdachten. De rechtbank oordeelde dat door het handelen van de politie en het OM op grove wijze het recht van de verdachten op een eerlijke behandeling van hun zaak in het gedrang is gekomen. Zo gebruikte de politie disproportioneel geweld, deed een politieman daarbij racistische uitlatingen en is naar dit laatste pas na aanhoudend verzoek van de verdediging nader onderzoek gedaan.

Het Haagse gerechtshof is met de rechtbank en de verdediging van oordeel dat er inderdaad onvolledig geverbaliseerd is over het toegepast geweld en een racistische uitlating door de politie. Het gerechtshof oordeelt dat het vastgestelde verzuim, over het onvolledig verbaliseren, hersteld is door de filmbeelden van de gebeurtenissen bij het dossier te voegen. De overige verzuimen zijn afzonderlijk en in combinatie onvoldoende om het OM niet ontvankelijk te verklaren in de vervolging. Het gerechtshof baseert zich bij dit oordeel op jurisprudentie hierover van de Hoge Raad.

Uitspraken