Laden...

Hof veroordeelt Syriër voor oorlogsmisdrijf en lidmaatschap van een terroristische organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Hof veroordeelt Syriër voor oorlogsmisdrijf en lidmaatschap van een terroristische organisatie
Den Haag, 14 november 2023
Het gerechtshof Den Haag heeft een 52-jarige man uit Syrië veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar en 6 maanden. De man woonde tot zijn aanhouding in het Zeeuwse Kapelle. De man executeerde tijdens de Syrische burgeroorlog in 2012 een krijgsgevangene uit het regeringsleger aan de oever van de Eufraat. Dit deed hij samen met een of meer andere strijders.

Volgens de Wet internationale misdrijven is dit een oorlogsmisdrijf. Het hof Den Haag is op grond van deze wet bevoegd in hoger beroep te oordelen over schendingen van het Internationaal Humanitair Recht die tijdens gewapende conflicten plaatsvinden.

Daarnaast was de verdachte in 2012 ook de leider van een terroristische organisatie die in Syrië een bomaanslag uitvoerde. De rechtbank sprak de verdachte eerder vrij van lidmaatschap van een terroristische organisatie en veroordeelde hem tot 20 jaar gevangenisstraf voor de executie. De door het hof opgelegde gevangenisstraf valt daarom hoger uit.

Uitspraken