Installatie nieuwe president gerechtshof Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Installatie nieuwe president gerechtshof Den Haag
Den Haag, 16 mei 2018

Bij rechtbanken en hoven is het eigenlijk elke dag ‘Open Dag’. Dat was een belangrijke boodschap van Marieke Koek tijdens haar installatietoespraak op 15 mei 2018. Marieke Koek werd gisteren geïnstalleerd als president van het gerechtshof Den Haag tijdens een openbare zitting. Ze is president van het Haagse hof sinds 1 mei 2018. Daarvoor was ze president van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Zittingen zijn er, volgens de nieuwe president, niet uitsluitend voor betrokkenen. De meeste zittingen zijn openbaar. Iedere burger kan zo’n zitting bezoeken en is daar welkom. Iedere burger kan op enigerlei wijze met de rechter in aanmerking komen. Soms heeft een beslissing van een rechter betekenis voor veel mensen. In de rechtszaal kan je meemaken hoe de rechter vaststelt wat er is gebeurd, waar het geschil om draait en hoe de rechter tot zijn oordeel komt. De rechter is er voor iedereen, aldus de president van het Haagse hof, en iedereen moet dus bij de rechter terecht kunnen. Marieke Koek wil zich in haar nieuwe functie inzetten voor toegankelijke rechtspraak.

Het gerechtshof Den Haag

Het gerechtshof Den Haag behandelt zaken in hoger beroep van de rechtbanken Den Haag en Rotterdam op het gebied van civiel recht, familie-, straf- en belastingrecht. Het Haagse hof behandelt als enige beroepsinstantie de civiele zaken tegen de Nederlandse staat en strafzaken waarin verdachten van internationale misdrijven worden berecht. Op het terrein van cybercrime, verzekeringsrecht en internationaal privaatrecht bouwt het Haagse hof uitgebreide expertise op die via kenniscentra met de andere gerechten gedeeld wordt. Daarnaast bezit het hof specialistische kennis over vervoerrecht en intellectueel eigendomsrecht.

Uitspraken

Meest gelezen berichten