Leverancier van grondstof voor mosterdgas aan Saddam Hussein moet schadevergoeding betalen aan slachtoffers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Leverancier van grondstof voor mosterdgas aan Saddam Hussein moet schadevergoeding betalen aan slachtoffers
Den Haag, 07 april 2015

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 7 april 2015 in hoger beroep bepaald dat een leverancier van mosterdgas aan Saddam Hussein schadevergoeding moet betalen aan een aantal burgers uit Irak en Iran. Deze burgers zijn in de jaren 1987 en 1988 slachtoffer geworden van aanvallen met mosterdgas door het regime van Saddam Hussein. Het hof rekent het de man aan dat hij een belangrijke grondstof, TDG, voor de productie van mosterdgas aan dat regime heeft geleverd. Dit terwijl hij wist waarvoor het gebruikt zou worden.

In 1987 en 1988 heeft het Iraakse regime onder leiding van Saddam Hussein aanvallen met mosterdgas uitgevoerd op steden in Irak en Iran. Daardoor hebben burgers in Irak en Iran ernstige schade, waaronder gezondheidsschade, opgelopen.

De leverancier van mosterdgas is strafrechtelijk vervolgd. Het Haagse hof heeft hem al in 2007 tot een langdurige gevangenisstraf veroordeeld wegens de levering van TDG aan het regime van Saddam Hussein. Slachtoffers hebben een civiele zaak tegen de leverancier aangespannen. De Rechtbank Den Haag had hem veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan slachtoffers uit Iran en Irak. Het hof heeft dat vonnis nu in hoger beroep bekrachtigd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten