Laden...

Man veroordeeld voor bedreiging politici Rutte en De Jonge

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Man veroordeeld voor bedreiging politici Rutte en De Jonge
Den Haag, 27 december 2023

Het gerechtshof Den Haag veroordeelt een 55-jarige man voor bedreiging van toenmalig demissionair minister-president Rutte en De Jonge, toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het hof legt de man een gevangenisstraf van 10 weken op, waarvan 4 voorwaardelijk, en een direct uitvoerbaar contactverbod.

Op 2 november 2021 plaatste de man - kort voor een persconferentie in verband met de coronamaatregelen - een bericht op (toen nog) Twitter. Dit bericht heeft het hof als bedreigend aangemerkt, gelet op de context.

Eis Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie had naast het contactverbod een gevangenisstraf van 6 weken en een taakstraf van 120 uur waarvan 60 voorwaardelijk geëist. Het hof zag voor het opleggen van een taakstraf geen reden.

In het bericht van woensdag 27 december was sprake van een contact- en locatieverbod. Dit is op 28 december aangepast naar contactverbod.

Uitspraken