Laden...

Tbs met dwangverpleging voor man die op Bevrijdingsdag 2018 drie mensen neerstak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor man die op Bevrijdingsdag 2018 drie mensen neerstak
Den Haag, 11 mei 2021

De man die op 5 mei 2018 drie mensen heeft neergestoken in de buurt van station Hollands Spoor in Den Haag is vandaag door het gerechtshof Den Haag in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank had dezelfde maatregel opgelegd.

Het Haagse gerechtshof is op grond van onderzoek door een psychiater en psycholoog tot het oordeel gekomen dat deze daad geheel niet aan de man kan worden toegerekend. Deze deskundigen hebben vastgesteld dat de man volledig psychotisch was. Hij was al maanden lang geobsedeerd door het idee dat hij werd achtervolgd door duivelsaanbidders zowel op straat als in zijn woning. Hij heeft drie maanden voor de steekpartij zijn hele huisraad uit zijn raam gegooid, omdat de duivelsaanbidders zijn appartement hadden vervuild. Hij is toen tijdelijk gedwongen opgenomen geweest en behandeld in een psychiatrische kliniek. Op de dag van de steekpartij zag de man de drie willekeurige slachtoffers aan voor duivelsaanbidders en heeft hen met vele messteken ernstig verwond. Het gerechtshof heeft de slachtoffers schadevergoeding zoals smartengeld toegewezen.

Het Openbaar Ministerie vorderde in hoger beroep naast tbs met dwangverpleging ook een gevangenisstraf van 12 jaren op de grond dat de man slechts gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar was. Daarin is het Haagse hof dus niet meegegaan. Wel heeft het hof het standpunt van het Openbaar Ministerie en de verdediging gevolgd dat de man geen terroristische aanslag wilde plegen.

Uitspraken