Laden...

Twee mannen veroordeeld voor gewelds- en zedendelicten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Twee mannen veroordeeld voor gewelds- en zedendelicten
Den Haag, 16 december 2022


Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep twee mannen veroordeeld voor een groot aantal gewelds- en zedendelicten. De delicten zijn gepleegd in 2016 op verschillende plaatsen in Goeree-Overflakkee, binnen een groep van bevriende en bekende leeftijdsgenoten.


Eén van de mannen heeft zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van verkrachting, feitelijke aanranding van de eerbaarheid en aan het medeplegen van mishandeling van één slachtoffer. Deze feiten vonden allen op dezelfde dag plaats bij een psychisch kwetsbaar slachtoffer. Het hof legt de man een gevangenisstraf van 24 maanden op, waarvan 16 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren. 

De andere man heeft zich samen met (een) ander(en) schuldig gemaakt aan gewelds- en zedendelicten, afpersing en vrijheidsberoving van drie slachtoffers in een langere periode. Hij wordt vrijgesproken van een poging doodslag, twee verkrachtingen, en een poging tot zware mishandeling. Aan deze man wordt 5 jaren gevangenisstraf opgelegd met daarbij de maatregel van tbs met voorwaarden. 

In beide gevallen is een lagere straf opgelegd dan door de rechtbank is gedaan. Dat komt doordat de feiten lang geleden zijn gepleegd en de redelijke termijn waarin de zaak had moeten worden afgedaan fors is overschreden. Daarnaast speelt bij één man de gezondheidstoestand een rol. De andere man, die tbs opgelegd krijgt, had volgens de psycholoog en psychiater behandeld moeten worden. Het hof acht het noodzakelijk dat die behandeling, die vermoedelijk meerdere jaren in beslag zal nemen, snel begint. Deze man heeft al ruim 6 jaren in voorlopige hechtenis doorgebracht. 

Beide mannen moeten aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen.Uitspraken