Uitspraak hoger beroep over schietpartij na verkeersruzie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Uitspraak hoger beroep over schietpartij na verkeersruzie
Den Haag, 16 december 2016

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 2 mannen veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf voor het bezit van vuurwapens en munitie. Beide verdachten zijn daarnaast vrijgesproken van bedreiging en ontslagen van rechtsvervolging wegens poging tot doodslag. Het ging hierbij om een schietpartij tussen 2 partijen op 6 april 2015 op de Bergselaan in Rotterdam naar aanleiding van een verkeersruzie die een dag eerder had plaatsgevonden.

Het openbaar ministerie eiste tegen beide verdachten een gevangenisstraf van 3 jaar. Anders dan het openbaar ministerie en de rechtbank Rotterdam is het hof van oordeel dat beide verdachten wat betreft de bewezenverklaarde poging tot doodslag een geslaagd beroep op noodweer kunnen doen. Er was sprake van een aanval richting de verdachte en de medeverdachte met direct gevaar voor hun levens. Eén van hen is hierbij ook getroffen door meerdere kogels en zwaar gewond geraakt. Tegen dit geweld mochten de verdachten zich met een vuurwapen verdedigen. Niet is gebleken dat de verdachte en de medeverdachte uit waren op een confrontatie of dat zij de aanval hebben uitgelokt door een provocatie. Dat beide verdachten een illegaal vuurwapen bij zich hadden, doet aan dit oordeel niet af. Het leidt wel tot een gevangenisstraf van 9 maanden voor verboden vuurwapenbezit.

De persoon die naar het oordeel van het hof als eerste had geschoten, is door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Deze verdachte had zijn hoger beroep ingetrokken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten