Laden...

Veroordeling voor deelname terroristische organisatie Jabhat al-Nusra

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Veroordeling voor deelname terroristische organisatie Jabhat al-Nusra
Den Haag, 09 april 2024

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een man, afkomstig uit Syrië, veroordeeld voor deelneming aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra in de periode tussen 1 januari 2013 en 1 januari 2014. Het Haagse hof heeft hem daarvoor een gevangenisstraf van zes jaar en zes maanden opgelegd.

Het hof vindt bewezen dat de verdachte zich heeft aangesloten bij Jabhat al-Nusra en heeft bijgedragen aan de gewapende strijd in Syrië. Hij heeft in de gevangenis in de Baath dam in Syrië geweld gebruikt tegen gevangenen. 

Het hof heeft een gevangenisstraf van zes jaar en zes maanden opgelegd. Deze straf is lager dan de eis in hoger beroep van negen jaar en zes maanden. Dit komt vooral doordat het hof - anders dan het openbaar ministerie - niet bewezen acht dat de verdachte als leider betrokken is geweest bij Jabhat al-Nusra. De rechtbank, die hem als leider van de organisatie zag, had een gevangenisstraf van 11 jaar en 9 maanden opgelegd. 

De man beschikte over een verblijfsvergunning in Nederland, waar hij sinds 2014 verblijft.

Uitspraken