Laden...

Veroordeling voor opruiing gemeenteraadslid Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Veroordeling voor opruiing gemeenteraadslid Den Haag
Den Haag, 22 december 2022

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag een voormalig Haags gemeenteraadslid veroordeeld voor opruiing. De man plaatste in 2018 en 2019 op zijn openbaar twitteraccount, met circa 31.000 volgers, een aantal berichten over bezette Palestijnse gebieden en het optreden van Israëlische militairen. 

Twee van die berichten hadden een opruiend – en dus strafbaar- karakter. Dit komt doordat de berichten aanzetten tot het vernietigen van zionisten. Het gerechtshof ziet dit als een gewelddadige dood. Het hof heeft gekeken naar de letterlijk tekst van de berichten en de context waarin zij zijn geplaatst. Uit de twitterberichten blijkt niet dat sprake is van het oproepen tot een publiek debat, ook niet als daarbij wordt gelet op het feit dat de man tijdens het plaatsen van de berichten politicus was. 

Van belang daarbij is ook dat twitterberichten geretweet kunnen worden en daardoor een onbepaald bereik hebben. Het hof heeft de voormalige politicus een werkstraf opgelegd van 80 uur. 

Deze straf is lager dan de straf die de rechtbank hem had opgelegd. Dat komt omdat het hof twee twitterberichten opruiend vindt, terwijl de rechtbank drie berichten opruiend van aard vond.
Uitspraken