Laden...

Veroordelingen door hof Den Haag in zaak Syriëgangers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Veroordelingen door hof Den Haag in zaak Syriëgangers
Den Haag, 07 juli 2016

De 22-jarige Syriëganger Maher H. is veroordeeld, in een zaak die ook bekend staat als Context 1, tot een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 2 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dat heeft het gerechtshof Den Haag op 7 juli beslist. Ook heeft het hof hem een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd.

Het voorwaardelijk deel van de straf bij deze verdachte is gerelateerd aan zijn persoonlijke omstandigheden. Het hof vindt dat bij hem sprake is van een nog altijd aanwezige jihadi-salafistische attitude die erg verontrustend is. Gedurende de proeftijd, waarbij hij zich onder reclasserings- en elektronisch toezicht bevindt en hij zich niet mag begeven in de buurt van onze nationale luchthavens, kan worden bezien of en in hoeverre hij op een ander spoor kan worden gebracht. De straf is grotendeels conform de eis van het OM. Hij werd eerder door de rechtbank, conform de eis van de officier van justitie, veroordeeld tot 3 jaar cel.

Het hof acht bewezen dat de verdachte actief en bewapend lid is geweest van een strijdgroep in Syrië en dat hij terroristische misdrijven heeft voorbereid en bevorderd. Ook heeft hij zich getraind tot het plegen van terroristische misdrijven. Daarnaast heeft hij na terugkomst in Nederland opruiend jihadistisch materiaal verspreid.

De man heeft ter terechtzitting in hoger beroep bekend dat hij in Syrië heeft deelgenomen aan de gewapende (terroristische) strijd. Verder is uit het dossier gebleken dat hij voor zijn vertrek naar Syrië op internet diverse websites heeft bezocht met betrekking tot de aanschaf van outdoor-kleding en websites met het onderwerp “Jihad”, “Syrië” en “Taliban”. Bovendien heeft hij gezocht naar websites met betrekking tot terroristische aanslagen en de martelaarsdood. Daarnaast werden er diverse chats gevonden waarin hij de Jihad bespreekt en trof de politie bij zijn aanhouding foto’s van hem aan in een strijdgebied met een Kalasjnikov. Ook werden er veel jihadistische filmpjes en liederen op zijn computer aangetroffen.

De eveneens terechtstaande 22-jarige vrouw Shukri F., die islamitisch is getrouwd met H. en met hem naar Syrië was afgereisd van juli/augustus 2013 tot begin januari 2014, is door het hof veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Het OM eiste tegen de vrouw in hoger beroep een celstraf van 4 jaar wegens het ronselen van 5 mensen, onder wie haar eigen man en een ex-man, voor de gewapende strijd en voor opruiing. Deze verdachte was eerder door de rechtbank vrijgesproken voor beide feiten. Het OM was het met de vrijspraken niet eens en stelde hoger beroep in.

Het hof is van oordeel dat er onvoldoende bewijs is waaruit blijkt dat de vrouw in Nederland mensen heeft geworven voor de gewapende strijd in Syrië. Wel acht het hof bewezen dat ze zich in 2 gevallen schuldig heeft gemaakt aan het verspreiden van opruiende bestanden.

Het hof heeft bij de strafoplegging mede rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de zwangere vrouw die ook de zorg heeft voor een jong gezin.

 

Uitspraken