Laden...

Veroordelingen in hoger beroep voor geweld bij demonstratie Rotterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Veroordelingen in hoger beroep voor geweld bij demonstratie Rotterdam
Den Haag, 11 februari 2022

Twee mannen zijn veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld tegen personen en goederen tijdens een demonstratie op 19 november 2021 te Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist. De mannen namen deel aan een demonstratie tegen het coronabeleid dat de overheid voert. Deze demonstratie mondde uit in extreem geweld tegen politie en ME. Het hof acht bewezen dat de mannen bij dit geweld een rol speelden en legt hen hiervoor een gevangenisstraf en een gebiedsverbod op.

Een 44-jarige man gooide meermalen stenen naar ME-bussen en politievoertuigen met inzittenden. Het Haagse hof legt hem hiervoor een gevangenisstraf van vijf maanden op, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het hof telt in zijn voordeel mee dat de man niet, zoals veel andere relschoppers, zijn gezicht bedekt had om herkenning te voorkomen.

Een 20 jarige man gooide een steen in de richting van een rijdende politiewagen. Het Haagse hof legt hem daarvoor een gevangenisstraf van 4 maanden op, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren. Hij had zijn gezicht wel bedekt.

Beide mannen mogen gedurende een jaar niet in een straal van 500 meter rondom de Rotterdamse Coolsingel komen; het hart van de stad. Dit is het gebied waar mogelijke toekomstige demonstraties plaats zouden kunnen vinden.

Een citaat uit de arresten: “Het staat buiten kijf dat tegen ter plaatse aanwezige ME’ers en politieagenten, alsmede tegen politievoertuigen en straatmeubilair zeer buitensporig geweld is uitgeoefend. Dergelijk handelen gaat alle perken van wat toelaatbaar is ver te buiten en heeft in geen enkel opzicht iets te doen met het recht op demonstratie. Het is niet anders te duiden dan als zeer gewelddadige relschopperij.” Op een actieve bijdrage aan dit geweld kan naar het oordeel van het hof niet anders geantwoord worden dan met een gevangenisstraf.

Uitspraken