Laden...

Verzoek door raadsheer om terugtrekking in Tabakszaak ingediend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Verzoek door raadsheer om terugtrekking in Tabakszaak ingediend
Den Haag, 24 september 2018

Mr. Jan Wolter Wabeke heeft een verzoek ingediend om zich te mogen terugtrekken (verschonen) als raadsheer in de art. 12 sv zaak over de zogenoemde tabakszaak. Diverse partijen zijn deze art. 12 sv procedure gestart bij het gerechtshof Den Haag om het Openbaar Ministerie opdracht tot vervolging van de tabaksindustrie te geven. De tabaksindustrie zou naar het oordeel van deze partijen sigaretten bewust verslavend hebben gemaakt.

De advocaat van de klagers heeft om terugtrekking door deze raadsheer gevraagd, omdat hij naar hun mening vooringenomen zou zijn. Ze heeft vernomen dat hij zich tijdens een privé-aangelegenheid uitgelaten zou hebben over de eigen verantwoordelijkheid van rokers.

De verschoningskamer van het gerechtshof behandelt vandaag nog het verzoek van de raadsheer. Het gerechtshof maakt de beslissing van de verschoningskamer bekend en kan op dat moment meer toelichting geven.

Mocht het verschoningsverzoek toegewezen worden, gaat een nieuwe raadsheer deel uitmaken van de meervoudige bezetting om de zaak te behandelen. De procedure loopt naar verwachting hierdoor geen vertraging op.

De zitting, waarin partijen gehoord worden, vindt aanstaande woensdag plaats. Deze zitting is, zoals vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering, niet openbaar.

Uitspraken