Laden...

Vrijspraak van betrokkenheid bij ontvoering en mishandeling in Noord-Holland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Vrijspraak van betrokkenheid bij ontvoering en mishandeling in Noord-Holland
Den Haag, 02 maart 2021

Een verdachte is vandaag vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoering en mishandeling van een inwoner uit Noord-Holland in 2005. Het slachtoffer is als gevolg hiervan overleden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in deze herzieningszaak beslist. Het Haagse gerechtshof heeft de man wel veroordeeld voor het vervoer en aanwezig hebben van een grote hoeveelheid hasjiesj.

Het Haagse gerechtshof heeft de man vrijgesproken van het samen met anderen ontvoeren van het slachtoffer en hem vervolgens zo zwaar mishandelen, dat het slachtoffer is overleden. Het gerechtshof vindt niet bewezen dat de man geweten heeft van de plannen van de daders ten aanzien van het slachtoffer. Daarom kan een bewuste nauwe samenwerking van de man bij de uitvoering van die plannen niet bewezen worden.

De man is door het gerechtshof wel veroordeeld voor betrokkenheid bij een grote partij hasjiesj. Het gerechtshof heeft hem daarvoor een gevangenisstraf van 23 maanden opgelegd. De advocaat-generaal had voor alle feiten samen een straf van 7 jaren, 2 maanden en 12 dagen geëist.

De verdachte is zowel door de rechtbank Alkmaar als het gerechtshof Amsterdam voor alle feiten veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 4 ½ jaar en 8 jaar. Als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de zaak door de Hoge Raad naar het gerechtshof Den Haag verwezen om opnieuw behandeld te worden.

Uitspraken