Laden...

Vrouwelijke Syriëganger veroordeeld tot gevangenisstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Vrouwelijke Syriëganger veroordeeld tot gevangenisstraf
Den Haag, 20 december 2023

Het gerechtshof Den Haag veroordeelt een vrouwelijke Syriëganger uit Gouda voor het medeplegen met haar man van deelneming aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen van terroristische misdrijven. Het hof legt daarvoor een gevangenisstraf op van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Het hof acht niet bewezen dat de verdachte betrokken was bij een vrouwelijke strijdgroep van Islamitische Staat (IS). Mede daardoor legt het hof een lagere gevangenisstraf op dan de 8 jaar die het OM eiste. Om recidive te voorkomen legt het hof ook een aantal dadelijk uitvoerbare voorwaarden op voor de duur van de proeftijd. Dat zijn onder andere locatieverboden en medewerking aan elektronisch toezicht.

Oordeel rechtbank

De vrouw was eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De rechtbank achtte medeplegen niet bewezen en ging ervan uit dat zij de feiten alleen had gepleegd.

Uitspraken