Nederlandse staat mocht tapes met opnamen van Beatles in beslag nemen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Nederlandse staat mocht tapes met opnamen van Beatles in beslag nemen
Den Haag, 29 maart 2016

De Nederlandse staat heeft niet ten onrechte banden met opnamen van de Beatles afgegeven aan de vennootschap van de Beatles, Apple. Deze banden waren eerder in het bezit van 2 Nederlanders. Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak tegen de Nederlandse Staat over de zogenoemde Nagra-tapes. Dat zijn geluidsbanden die zijn gemaakt tijdens de opnamen van de Beatles-film ‘Let It Be’.

Drie videobanden op een tafel

In een Engelse strafzaak is vastgesteld dat de betreffende banden tussen 1969 en 1973 zijn gestolen. Zij zijn in 1993 gekocht door 2 Nederlanders. Op verzoek van de Engelse justitie heeft de Nederlandse Staat deze banden in 2003 in beslag genomen en deze na enkele jaren afgegeven aan Apple. De 2 Nederlanders stellen hierdoor een schade te hebben geleden van €650.000,-. Deze schade vorderen zij van de Staat op grond van onrechtmatige daad.  

De rechtbank heeft deze vordering afgewezen. Het Haagse hof is het in hoger beroep met de rechtbank eens. Volgens het hof is niet komen vast te staan dat de 2 Nederlanders eigenaar zijn geworden van de Nagra-tapes en heeft de Staat ook afgezien hiervan niet onrechtmatig jegens hen gehandeld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten