Laden...

Hogere straf na misbruik dochter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Hogere straf na misbruik dochter
's-Hertogenbosch, 27 juni 2023

Een 42-jarige man is door gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 4 jaar cel. Hij wordt ervan beschuldigd zijn dochter en het halfzusje van zijn ex-partner seksueel te hebben misbruikt. De rechtbank Limburg legde hem eerder een celstraf van 3 jaar op. 

De zaak kwam aan het licht toen het halfzusje van zijn ex-partner in april 2013 samen met haar moeder aangifte kwam doen. De man had haar gevraagd of ze zin had in seks en haar over haar rug gewreven. De man heeft daarnaast ontucht gepleegd met zijn dochter vanaf het moment dat zij een peuter was. Op enig moment had ook de stiefvader van het meisje een seksuele relatie met haar. De mannen deelden onderling filmpjes van de handelingen met elkaar. De zaak tegen de stiefvader van het meisje wordt op een later moment door het hof behandeld. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

In hoger beroep heeft een deskundige een verklaring afgelegd over de mate waarin de feiten aan de man kunnen worden toegerekend. De deskundige concludeert dat de man zich weliswaar bewust is van zijn strafbare gedrag, maar dat dat besef verdwijnt op het moment dat hij de handelingen pleegt. Hij wordt dan gedreven door lustgevoelens. De deskundige heeft geadviseerd om de man langdurig onder toezicht te behandelen. 

Het hof neemt de conclusies van de deskundige over en verklaart de man – net als de rechtbank Limburg – verminderd toerekeningsvatbaar. 

Hogere straf

Het hof heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar vergelijkbare strafbare feiten en heeft een gevangenisstraf van 5 jaar als uitgangspunt genomen. Omdat de man verminderd toerekeningsvatbaar is, komt het hof tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Daarnaast legt het hof een maatregel op waarmee de mogelijkheid wordt gecreëerd om de man na afloop van zijn gevangenisstraf onder toezicht te stellen als een behandeling nog niet is gestart of afgerond. 

Schadevergoedingen

Het halfzusje van de ex van de man en zijn dochter hadden schadevergoedingen geëist. De man moet zijn dochter een schadevergoeding betalen van ruim 6.500 euro. Deze bestaat uit immateriële schade en uit de kosten voor een naamswijziging. Het halfzusje krijgt 2.500 euro voor immateriële schade. 

Uitspraak