Laden...

BIT-onderzoek afgerond; digitaal procederen civiel en bestuursrecht kan door

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > BIT-onderzoek afgerond; digitaal procederen civiel en bestuursrecht kan door
Den Haag, 29 oktober 2020

De plannen om digitaal procederen in het civiel en bestuursrecht mogelijk te maken kunnen in praktijk gebracht. Het Bureau ICT-toetsing (BIT) heeft in de periode januari tot mei 2020 onderzoek gedaan naar het project Digitale Toegankelijkheid (DT) van de Rechtspraak. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft naar aanleiding van dat onderzoek in zijn brief aan de Tweede Kamer het vertrouwen uitgesproken dat de Rechtspraak met het opvolgen van de aanbevelingen, de in het advies benoemde risico´s afdoende beperkt. Hij geeft dan ook het reeds bij het prijsakkoord 2020 – 2022 gereserveerde geld voor het project vrij.

Papierloos procederen

Het project DT maakt het de komende jaren mogelijk om in civiele en bestuursrechtelijke procedures papierloos te gaan procederen. Denk daarbij aan het indienen van zaken, de digitale uitwisseling van en inzage in processtukken en het digitaal corresponderen met de Rechtspraak. Het gaat om circa 900 duizend zaken per jaar. De Rechtspraak gaat de digitalisering in afstemming met betrokken partners zoals advocaten de komende jaren stapsgewijs en beheerst invoeren.

BIT-advies

Het BIT heeft de risico’s en slaagkans van het project bekeken. Het bureau hanteert daarbij 13 criteria. Op 4 hiervan zijn aanbevelingen gedaan. De Rechtspraak omarmt de aanbevelingen. Op diverse punten is de aanpak inmiddels al bijgesteld.

Uitspraken