Bas Heijne: ‘Moeten rechters dicht bij de burger staan?’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Bas Heijne: ‘Moeten rechters dicht bij de burger staan?’
Den Haag, 01 september 2016

‘Moet de rechter meer afstand van gevoelens in de samenleving nemen of moet de rechter juist veel meer een bemiddelende rol gaan spelen, waarbij hij dicht bij de burger staat?’ Het is een vraag die publicist en opiniemaker Bas Heijne zichzelf stelt in voorbereiding op de Rechtspraaklezing die hij tijdens de Dag van de Rechtspraak (donderdag 8 september) uitspreekt.

Bas Heijne [Foto HH / Merlijn Doomernik]

Met zijn lezing, in het teken van het thema de rechter tussen staat en straat, belicht hij hoe hij de plaats en rol van rechtspraak in de samenleving ziet.

Autoriteit

Het is een traditie. Elk jaar wordt de Rechtspraaklezing uitgesproken tijdens de Dag van de Rechtspraak  – dit jaar voor de 11de keer. Bas Heijne staat bekend om zijn kritische blik op het spanningsveld tussen autoriteit en samenleving. ‘Kan autoriteit zich handhaven in een cultuur waarin alles steeds persoonlijker is geworden, waarin de burger steeds meer – ook door de overheid – als cliënt wordt benaderd en het idee van een coherente samenleving onder druk komt te staan?’ vraagt Heijne zich af.

Rechtspraaklezing

Met zijn lezing treedt Heijne in de voetsporen van mensen als hoogleraar openbaar bestuur Paul Frissen, oud-minister Hans Weijers, opinieleider Paul Schnabel en Saskia Stuiveling, toenmalig president van de Algemene Rekenkamer. Vorig jaar sprak Janneke Gerards, hoogleraar Europees recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over de wrijving die ontstaat als mensen moeten kiezen tussen vrijheid of veiligheid.

De Rechtspraaklezing is donderdag 8 september live te volgen via Periscope en zal worden gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Overzicht van alle Rechtspraaklezingen tot nu toe

Uitspraken

Meest gelezen berichten