Bas Heijne houdt Rechtspraaklezing 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Bas Heijne houdt Rechtspraaklezing 2016
Den Haag, 07 juli 2016

Publicist en opiniemaker Bas Heijne spreekt  dit jaar de Rechtspraaklezing uit. De lezing wordt traditiegetrouw gehouden tijdens de Dag van de Rechtspraak, dit jaar op donderdag 8 september in de Brabanthallen in Den Bosch. De dag staat in het teken van het thema De rechter – tussen staat en straat.

Portret van schrijver interviewer en vertaler Bas Heijne
Bas Heijne [Foto HH / Merlijn Doomernik]

Bas Heijne is schrijver, interviewer en vertaler, onder meer bekend van zijn columns in NRC Handelsblad. Hij toont zich telkens een scherpe waarnemer van de moeilijke relatie tussen autoriteit en samenleving, tussen staat en straat. Hij is kritisch over de elite, die niet inspireert met een eigen verhaal. Maar ook over burgers die eisen dat al hun wensen hier en nu worden vervuld. De rechter staat midden in het spanningsveld dat Heijne beschrijft.

Staat en straat

Gedachte achter het thema van de Dag van de Rechtspraak is dat  de rechter, hoewel onafhankelijk, wel degelijk een broodheer dient: de samenleving. Hij moet begrijpen wat er speelt en met beide benen stevig in de maatschappij staan. Maar tegelijkertijd moet hij afstand bewaren en het grillige sentiment van de straat kunnen weerstaan. Soms moet de rechter ook kunnen mishagen. 

Rechtspraaklezing

De Rechtspraaklezing is een traditie, dit jaar wordt hij voor de 11de keer uitgesproken. Vorig jaar sprak Janneke Gerards, hoogleraar Europees recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over de wrijving die ontstaat als mensen moeten kiezen tussen vrijheid of veiligheid. Eerdere sprekers waren onder meer hoogleraar openbaar bestuur Paul Frissen, oud-minister Hans Weijers, opinieleider Paul Schnabel en Saskia Stuiveling, toenmalig president van de Algemene Rekenkamer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten