Laden...

Bekostiging Rechtspraak op de schop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Bekostiging Rechtspraak op de schop
Den Haag, 15 november 2018

De manier waarop de Rechtspraak wordt gefinancierd gaat op de schop. Dit heeft minister Dekker (voor Rechtsbescherming) de Tweede Kamer vandaag per brief laten weten. Uit onderzoek in opdracht van de Raad voor de rechtspraak en de minister blijkt dat de huidige manier van financieren tot problemen leidt.

De Rechtspraak geeft al langer aan dat de huidige manier van financieren niet meer voldoet. Op dit moment wordt de Rechtspraak per zaak betaald. Van dit geld moeten alle kosten worden betaald. De forse terugloop van het aantal rechtszaken knelt met dit systeem omdat hierdoor minder geld binnenkomt terwijl veel kosten wettelijk vastliggen of moeilijk beïnvloedbaar zijn, zoals kosten voor personeel en huisvesting. Ook biedt het huidige systeem weinig financiële ruimte voor innovatie.

Oplossing

Minister Dekker onderschrijft deze problemen en wil samen met de Raad voor de rechtspraak op zoek naar een oplossing. Het streven is om vanaf de volgende prijsperiode (vanaf 2020) te gaan werken met een nieuwe systematiek.

Uitspraken